čtvrtek 13. října 2011

Pevný převod Díl 4.: Olympijské dráhové disciplíny - Londýn 2012

Dnes se budem věnovat dráhovým disciplínám, které se pojedou příští rok v Londýně na Olympiádě. Rozdávat se bude po pěti sadách medailí v mužské a ženské kategorii (tzn. celkem 10 sad) v disciplínách popsaných níže.

Sprint jednotlivců
Nejdříve proběhne kvalifikačních 200m s letmým startem. Světová špička zajíždí tuto vzdálenost pod 10s, což znamená že udrží na oněch 200m průměrnou rychlost přes 72km/h! Z kvalifikace postoupí do hlavního závodu prvních šestnáct. Ti jsou rozřazeni do jednotlivých rozjížděk podle klasického eliminačního pavouka systémem 1. vs. 16., 2. vs. 15. atd. Vítěz rozjížďky postupuje do dalšího kola, až do finále.
Sprint je hodně taktická disciplína. Jede se zpravidla na dvě až tři kola s tím, že se začíná vlažně a o vítězi se rozhoduje až v posledním kole. Ze začátku probíhá taktizování. Cílem je jít do spurtu z výhodnější druhé pozice. Součástí onoho taktizování s cílem zahájit sprint z druhého místa je taky nám dobře známý track stand ;-). Dříve bylo možno stát na místě libovolně dlouho (couvání znamenalo diskvalifikaci), takže občas závod trval i nějakou hodinu :-). Toto bylo kvůli hektičnosti doby :-) a prý diváckému zatraktivnění pravidly omezeno.
Aby bylo zaručeno, že se v záverečném spurtu závodníci jedoucí hranu nehodí vlnu a nesmotají v rychlosti přesahující 70km/h :-), je na dráze červená lajna vymezující sprintérské území. Bývá cca 80cm od vnitřního kraje oválu. Závodník, který sjede pod červenou čáru jako první, nesmí již sprintérské území opustit a jeho soupeř do něj naopak nesmí vjet. Oba závodníci tak mají zaručený dostatečný prostor pro svou realizaci ve spurtu ;-). Při porušení tohoto pravidla hrozí kontumačka.

Sprint družstev
Mužské družstvo se skládá ze tří závodníků a ženské družstvo ze dvou závodnic. Dále jsou pravidla stejná. Disciplínu popíšeme na mužské variantě.
Závod se jede na tři kola - délka je tedy odvislá od velodromu. Startují tři závodníci, kdy po každém kole odstoupí borec na první pozici a do cíle ve třetím kole dojíždí už jen samotný finišmen. Znamená to, že oproti sprintu jednotlivců se jede podlaha celý závod. Takto absolvují všechna družstva kvalifikaci. První dva z kvalifikace pak jedou finále, třetí a čtvrtý jedou malé finále o bronz. Při finálových závodech o medaile startují obě družstva zároveň proti sobě jako u stíhaček.

Keirin
Disciplína mající kořeny v Japonsku. Některý další díl našeho seriálu bude věnován speciálně japonskému pojetí keirinu ;-). Na start zhruba dvoukilometrového závodu (odvislé od délky oválu) se postaví 6-8 závodníků. Závod rozjíždí vodící motocykl, případně derna, kterou nesmí nikdo předjet a ta neustále plynule zrychluje z 25km/h až na zhruba 50km/h. Mezitím za dernou probíhá budování pozic pro závěrečný spurt. 600-700m před cílem vodič odstoupí a začne se naplno závodit. V závěrečné skrumáži není nouze o hromadné smotky.

Stíhačka družstev
Družstvo se skládá ze čtyřech členů, u žen ze třech členek. Jede se na 4km a v cíli je rozhodující čas třetího závodníka, který projede cílem. Tzn. stačí, když ze čtyřech borců dokončí tři. Nejprve proběhne kvalda, z níž první dva týmy postoupí do finále a třetí se čtvrtým bojují o bronz. Při jednotlivých rozjížďkách startují na ovále oba týmy zároveň proti sobě. Vítězem je družstvo s lepším časem. Případně, pokud jeden tým dojede druhý, vyhrál a závod končí, i když nebyla odjeta vzdálenost plných čtyřech kilometrů.
Stíhačky jsou s pevným startem. Po startu se družstvo seřadí za sebe a závodníci se pravidelně střídají na špici. Na čtyřech kilometrech dosahují nejlepší stíhači průměrné rychlosti přes 60km/h.

Omnium
Závod skládající se z několika disciplín (jejich skladba bývá různá), vyžadující po závodníkovi všestrannost. Jednotlivé závody jsou obodovány podobně jako např. závody seriálu Moto GP a vítězem se stává, kdo ve vypsaných disciplínách získá nejvíce bodů.
Na OH v Londýně je vypsáno následujících šest:
  • 250m kolo s letmým startem
  • bodovačka
  • vylučovačka
  • stíhačka jednotlivců
  • scratch
  • 1km (ženy 500m) s pevným startem
250m kolo s letmým startem
Vpodstatě stejné jako výše popsaná kvalifikace na sprint jednotlivců, akorát se jede celé kolo.

Bodovačka
Závod s hromadným startem na předem stanovený počet kol (100, 30,...), kde se každé páté/desáté kolo boduje. Body se rozdělují po řadě mezi první čtyři následovně 5, 3, 2, 1. Některá kola mohou být vyhlášena jako bodovaná dvounásobně. Body je možné také získat nadělením kola balíku - zpravidla 20b. Naopak, pokud závodník kolo od pelotonu dostane, je mu 20b odebráno. Vítězem se stává, rejsr s nejvyšším bodovým ziskem.

Vylučovačka
Opět závod s hromadným startem, kdy se po určitém počtu kol (v Londýně každé druhé), vyřazuje poslední závodník balíku, až zůstane pouze jeden - vítěz.

Stíhačka jednotlivců
Prvně nutno předeslat, že v této disciplíně získal v roce 64 na olympiádě v Tokyu Brňák Jiří Daler zlato ;-).
Vše probíhá stejně jako ve výše zmíněné stíhačce družstev. Tzn. kvalifikace a finálové rozjížďky. Pokud je závodník v kvalifikační jízdě docvaknut, závod pro něj nekončí, dojede do cíle, kde mu je započítán dosažený čas. Po předjetí soupeřem ho nesmí předjet zpět ani hákovat.

Scratch
Hromadný závod v principu připomínající silniční kriťák. Jede se na předem známou vzdálenost a o medailích se rozhoduje v posledním kole na pásce. Kdo dostane kolo, je ze závodu odvolán.

1km s pevným startem
Tento tradiční olympijský závod s jednoduchými pravidly se opět objevil na programu OH. Jedná se vpodstatě o souboj závodníka jen se stopkami. Medaile jsou rozděleny mezi tři závodníky, kteří dosáhli nejlepších časů.

Žádné komentáře:

Okomentovat